Ismét Budapesten a “JÁSZOK”

November 26-án és 27-én újra látható lesz Budapesten a Jászok című nagyszabású történelmi dal- és táncjáték. A 2016-ban Jászberényben bemutatott, és most, november végén a Hagyományok Házában megtekinthető összművészeti alkotás a jászok összetett történelmét viszi színpadra monumentális és egyedi látványvilággal, különleges zenekísérettel és táncprodukciókkal.

A Jászberényben 2016-ban bemutatott, majd a Művészetek Palotájában teltház előtt játszott Melis László-Mihályi Gábor: “Jászok” című történelmi dal- és táncjátékot a nagyközönség és a szakma is egyöntetű lelkesedéssel várta és kitörő örömmel fogadta. Most, három évvel később, 2019. november 26-án és 27-én a csodálatosan felújított Budai Vigadóban,a Hagyományok Háza színháztermében is látható lesz a nagysikerű és ritkán látható előadás.

A “Jászok” című történelmi dal- és táncjáték alkotóinak, létrehozóinak elsődleges célja volt, hogy bemutassák a népcsoport rendkívül összetett, és izgalmas történelmét, felmutassák a jászok sokoldalúságát és tehetségét. Az előadásban több mint száz közreműködő vesz részt, akik döntő módon jászsági, vagy a jászságból elszármazott művészek.

A műsor tematikája a jász öntudatra és összefogásra épül, középpontjában egy mai fiatal pár áll, akik előélete elevenedik meg az előadás során, úgy, hogy a hét főszereplő hét generációt személyesít meg. A múltat és folytonosságot a Bölcsek hordozzák, akik jelen vannak minden történetben, a két gyermek pedig a jövő szimbóluma. A történet során az emberi élet sorsfordító eseményei, a keresztelő, a temetés és a menyegző is megelevenedik a színpadon. Természetesen a jászok történetének legkiemelkedőbb eseménye az önmegváltás – Redemptio – is megjelenik, énekben, zenében, táncban megmutatva az összefogás üzenetét.

Az előadás megálmodója, rendezője és főkoreográfusa a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Mihályi Gábor, a darab zeneszerzője Melis László, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző volt. További koreográfusok: Fitos Dezső,Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Szűcs Gábor. A grandiózus műsor táncos és énekes szólistái is a népzene és az opera műfajának legjobbjai, valamint a “Fölszállott a páva” tehetséges fiataljai. A főszereplők között van Busai Bori, a 2016-os Fölszállott a páva szólótánc kategória győztese, Makula Zoltán a verseny különdíjasa, valamint a 2014-es szólótánc kategória győztesei Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf is.

Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei és a “Jászok” vegyeskar.


Főszereplők:

Apa: Mizsei Zoltán

Anya: Turi Melinda

Fiú (ének): Gradsach Zoltán

Lány (ének): Kubinyi Júlia

Fiú (tánc): Fundák Kristóf

Lány (tánc): Fundák-Kaszai Lili

Kisfiú: Makula Zoltán

Kislány: Busai Bori

A Bölcsek: a Jászság Népi Együttes volt táncosai


Alkotók:

Koncepció, forgatókönyv: Mihályi Gábor, Melis László

Szövegek: Melis László, Mihályi Gábor, Várszegi Tibor, Veszeli Gyöngyi, Kiss Judit Ágnes,(archaikus szövegek, történelmi idézetek)

Zeneszerző: Melis László

Film, látvány: Soós Andrea

Jelmeztervező: Szűcs Edit

Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Szűcs Gábor

Rendezőasszisztens: Szalay Tamás

Producer: Soós Andrea

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor


ELŐADÁSOK:

Budapest, Hagyományok Háza

2019. november 26. 19 óra

2019. november 27. 19 óra


 

TÁMOGATÓINK:

Az előadás a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.

 

Pócs János 

országgyűlési képviselő